Nu under våren kommer vi lyfta fram olika interimschefer i vårt nätverk, för att ge en inblick i hur de ser på livet som konsult och hur de tar sig an nya uppdrag. Turen har kommit till Markus Täkte, en erfaren chef som är van att ta ansvar för produktutveckling, försäljning och marknadsföring på stora bolag.

Interimare Markus Täkte

Markus har arbetat som chef, VD och i operativa roller sedan många år. Men hur kom det sig att han började ta interimsuppdrag?

– Det är nog interimslivet som valde mig. För ett antal år sedan, efter några års hårt arbete som sträckte sig över tre kontinenter, valde jag att kliva av för att ta en paus. Men istället för att få en paus fick jag ett samtal från en före detta kollega som i sitt nya uppdrag behövde hjälp att driva förändring i sin försäljningsorganisation. Det uppdraget lät så utmanande och roligt att jag valde att hoppa på det istället för den välbehövda pausen i yrkeslivet, berättar Markus.

Sedan har det fortsatt med att andra uppdragsgivare har erbjudit Markus utmanande, lärorika och spännande utmaningar. På ett av hans uppdrag axlade Markus rollen som interim försäljnings- och marknadsdirektör på ett stort etablerat företag inom optik. 

– De hade precis genomfört en omorganisation och behövde snabbt tillsätta den nya rollen som försäljnings- och marknadsdirektör. Företaget var en pionjär inom svensk e-handel och började sälja linser online redan år 2000. Men någonstans på vägen hade bolaget tappat fokuset och drivet kring det digitala och e-handeln lite. Så mitt uppdrag bestod dels av att säkra att den nya organisationen implementerades effektivt, dels att återinföra glöden kring försäljning, digital marknadsföring och CRM.

 

En av utmaningarna i det här uppdraget var att mycket skulle uppnås på kort tid.

– Säljmålen var högt satta och organisationen hade kort tid på sig att nå de höga förväntningarna som ägarna hade på omsättningstalen. Till min hjälp hade jag dock ett etablerat och starkt e-handelsteam på företaget, som var väl utrustat för att driva de förändringar som krävdes för att nå våra mål. Mitt arbete bestod mycket i att säkra att vi gjorde rätt saker och att våga säga nej till initiativ som inte var kritiska.

På frågan om varför företaget valde just honom till rollen svarar Markus med glimten i ögat.

– Jag kanske var den enda kandidaten som var tillgänglig? Nej, jag tror att uppdragsgivaren, vd:n, önskade att snabbt få in en senior person som inte bara kunde driva marknads- och försäljningsorganisationen utan också kunde stärka arbetet i ledningsgruppen och bidra aktivt till att utveckla hela verksamheten. Givet min erfarenhet av ledningsgruppsarbete och bakgrund inom marknadsföring och försäljning så matchade jag nog behovet väl. 

Som bekant finns det för- och nackdelar med att anlita en interimskonsult. Markus gav oss sin syn på det hela. 

– Styrkan och fördelen är ofta att interimskonsulten är en senior person med lång erfarenhet från olika uppdrag, branscher och organisationer. På så sätt är utmaningarna sällan nya, utan konsulten har ofta hanterat liknande situationer tidigare som linjechef och kan därför snabbt komma med förslag på åtgärder och implementera lösningar effektivt. 

En annan styrka han tar upp är utifrånperspektivet. 

– Ibland är det nyttigt att stå lite vid sidan av det politiska rävspel som ofta pågår inom organisationer. Istället kan man i sitt uppdrag fokusera på att driva värde för aktieägare och på att vara till nytta för kunderna.

Men det finns också utmaningar för en interimschef. Markus lyfter framförallt tidsperspektivet. 

– Man hinner helt enkelt inte se resultatet av de förändringar och åtgärder som man har initierat. Min framgång som interimskonsult baseras på att inte enbart fokusera på själva uppdraget, utan att även stötta uppdragsgivaren i hens arbete. Till exempel i förändringsarbete eller i ledningsgruppen. Det vill säga att vid sidan av linjearbetet även fungera som rådgivare och bollplank.

Vi på Scandinavian Executive är glada att Markus har valt att jobba med oss – och ser fram emot ännu fler lyckade uppdrag i framtiden. 


Vill du också bli del av vårt nätverk av interimschefer? –> Ansök här
Vill du komma i kontakt med oss för att hitta toppchefer som Markus? –> Kontakta oss här

Genom Scandinavian Executive kommer du i kontakt med erfarna interimskonsulter som levererar snabba resultat. Bland våra konsulter finns ett brett spektrum av spetskompetenser och bakgrund inom olika branscher. Följ oss på Facebook och LinkedIn.