De 5 nyckelfördelarna med att anlita en interimskonsult

Det finns fem stora fördelar med att använda en interimskonsult jämfört med att att inleda ett samarbete med en konsultfirma:

  • Hastighet – Interimkonsulter kan vanligtvis starta inom några dagar och skapa en omedelbar effekt. De är mycket anpassningsbara och erfarna vad gäller att fördjupa sig i en ny organisation direkt och arbeta i snabb takt, vilket betyder att du börjar börja se framsteg nästan omedelbart.
  • Experter / Kunskapsöverföring – Oberoende konsulter kan ta med kunskaper om riktiga små och medelstora företag (ämnesexpert). De tenderar att vara experter inom sitt område och är bra för att fylla kompetenshål i ett befintligt projektlag eller funktion. De kommer att se till att ett projekt genomförs grundligt och till högsta standard med hjälp av etablerade projektmetoder.
  • Opartiskhet – Även om interimskonsulter är öppna och anpassningsbara till olika företagskulturer, är de också experter i att skilja sitt arbete från företagspolitik eller egenintressen. Att vara ny på din verksamhet och komma ombord för att slutföra ett uppdrag på kort tid kommer att innebära att de kommer att vara strategiska i sitt beslutsfattande, uppgiftsorienterade och opartiska.
  • Leverans – Eftersom interimchefer vanligtvis är resultatfokuserade och arbetar taktiskt, är de bra på att leverera till ledningen. De är också nyckeln till att arbetet levereras i tid och inom budget, samtidigt som de arbetar för att säkerställa en god avkastning på investeringen.
  • Valuta för pengarna – Sist men inte minst, ibland kommer en interim att sköta rollen eller uppdraget som sitt eget företag! Han eller hon har ofta erfarenhet av att driva resultat- och balansräkning genom tidigare anställning. Kanske viktigast är att en interimchef vet att det finns ROI-siffror kopplade till dem själva och det projekt de har anställts för att genomföra. Som nämnts ovan är oberoende konsulter nästan alltid tillgängliga till ett mycket lägre pris än vad konsultföretagen kan erbjuda.

Vår styrelseordförande, Bengt Engström, har engagerat ett stort antal oberoende konsulter under sin tid inom industrin. Han höll med om några av dessa fördelar, och säger om oberoende konsulter: ”En extra poäng med interimskonsulter var deras oberoende från politiken som virvlar runt i de flesta företag, särskilt vid förändringstider, så att de kunde fungera som ett par ”ögon och öron” för ledningsgruppen… jag ser också värde i att interimskonsulter kan ”agera mentorer till den interna personalen som ett mervärde av deras roll”.

Gig-ekonomin

Det är nästan som om Gig-ekonomin skapades för interimskonsulter. Under 2016 visade forskning från Europeiska fackföreningsorganisationen att antalet frilansarbetare i Europa hade ökat med 45 procent på bara tre år. I takt med att platta organisationer, co-working och frilans är på väg upp, blir linjerna mellan företags- och giglivet suddiga. Både kunder och konsulter kan dra nytta; kunderna får arbete utfört till en lägre kostnad och konsulterna dra nytta av större flexibilitet i sina karriärer.

För konsultkunder är flexibiliteten i gig-ekonomin goda nyheter. De kan dra nytta av erfarna konsulter för att stödja specifika projekt. De för med sig lärdomar från liknande utmaningar, antingen i samma eller liknande branscher, och är helt fokuserade på företagets mål.

Gig-ekonomin förvandlar hela konsultvärlden. Växande aktörer och uppstickare inom professionella tjänster länkar nu fristående konsulter  till avancerade gig. Scandinavian Executive är ett av dessa utmanande konsultföretag som använder digitala plattformar för att fånga upp kompetens och preferenser, kommunicera roller och därmed göra det möjligt för deras experter in-house att snabbt matcha sina registrerade konsulter med kundens specifika behov. De motverkar också känslor av isolering genom att investera i träffar och främja personlig kontakt inom sitt nätverk av konsulter.

Vad kommer härnäst?

Förhoppningsvis har vi triggat ditt intresse att veta mer om att anlita oberoende konsulter och titta bortom de etablerade konsultföretagens ”Big 5”. På Scandinavian Executive erbjuder vi direkt tillgång till erfarna expertkonsulter genom att utnyttja vårt nätverk med över 2000 begåvade individer till betydligt lägre kostnader.

Klicka här för att lära dig mer om att anlita en interimskonsult och hur Scandinavian Executive kan hjälpa.

Den här artikeln publicerades ursprungligen på engelska av Julie Crawford på B2E Consulting här, och har översatts och anpassats för att passa in på Scandinavian Executives verklighet.