Hur du vet när det är dags att anlita en interimkonsult [del 1 av 2]

Läs: anlita en interimkonsult [del 2]

…klockan är 18.00 en fredag och du är fortfarande på kontoret med en miljon andra platser du hellre skulle vara. Dina projekt växer i omfång, ditt team gör mer än de ska och du har en alltmer begränsad budget. Låter det bekant?

Du har vid den här tidpunkten ett väldigt begränsat antal alternativ (och att gå på en AW är inte ett av dem!)

    • Du har inte budget eller godkännandet att anställa för en fast tjänst;
  • Att engagera ett av de större konsultföretagen skulle slå ut en redan hårt ansträngd budget;
  • Det lämnar ett val mellan att lägga mer  jobb på ditt befintliga team eller att utforska fördelarna med en oberoende interimskonsult.

Hur vet du huruvida du ska kämpa på och hantera det hela med befintligt team eller hyra in en interimskonsult? I den här artikeln kommer vi att beskriva hur du kan identifiera när tiden är rätt att anlita en interimskonsult och varför en interim kan vara den optimala lösningen för dig eller ditt företag.

 

Tecken på att tiden är inne

Vi har hört det sägas på olika träffar arrangerade av konsultfirmor, “Kunder använder bara konsulter när det blir pinsamt att något inte har gjorts!”. Hur rolig anekdot det här än må vara, så är de verkliga tecknen på att du bör överväga att använda en interimskonsult att tiden är kort, budgeten är begränsad och du är medveten om att du behöver extern expertis för att lösa ett visst problem.

Vår erfarenhet är att Kunder oftast väljer att anlita transformationskonsulter när de vill förbättra process, struktur, kultur, människor och/eller teknik inom sin verksamhet.

Så, i huvudsak väljer människor att använda interimskonsulter när de vill:

  • upprätthålla kontroll över både resultatet av och tillvägagångssättet för projektet
  • uppnå bäst valuta för pengarna
  • få tillgång till den största poolen av tillgänglig talang
  • undvika fallgroparna i en “dold agenda” som kan uppstå med alternativa resursmetoder.

Den eviga frågan – konsultföretag eller oberoende konsulter?

Stora konsultföretag tar ett stort påslag för sina tjänster. De plockar de bästa nyutexaminerade när de är färska, ger skräddarsydd utbildning, har en global räckvidd och väl beprövade metoder. Men du kan förvänta dig högt utnyttjade och ansträngda team, med yngre medarbetare som bär leveransen och en strikt överensstämmelse med firmans arbetssätt. Nischade konsultfirmor, å andra sidan, tar också ut en premie för sina tjänster men kan bidra med den spetskompetens som du behöver. De “riktiga experterna” är det dock hög efterfrågan på och dessa kanske inte kan ägna er så mycket tid som du vill. Av sin natur kan den sakkunskap som de tar med dig inte alltid matcha alla dina önskemål.

I bägge ovanstående exemplen kommer i konsultföretagets prissättning inkludera indirekta kostnader för att driva respektive organisation samt de direkta kostnaderna för sina tillfälligt outnyttjade resurser. Dessa faktorer kan på egen hand fördubbla kostnaderna för konsulterna, till och med innan någon marginal lagts till på priset.

Nätverksrådgivande organisationer, eller förmedlare (som Scandinavian Executive) – har mycket gemensamt med både stora och nischade konsultföretag. Många av konsulterna i nätverken är tidigare anställda hos de stora konsultfirmorna, de är topptalangerna i sin generation, och de fick samma högkvalitativa utbildning. Men för dem är att klättra till partner och utvecklingen av deras roll bortom kundleverans helt utan charm, så de föredrar att utöva de konsultkunskaper de har utvecklat (utan internpolitiken!). Den kommersiella modellen de erbjuder marknaden är ett mycket mer övertygande förslag till företag, eftersom de nästan har eliminerat kostnader och betalar ingenting för outnyttjad tid.

Oberoende konsulter har olika bakgrunder och finns nästan alltid tillgängliga till ett mycket lägre pris. Om allt du behöver är kompetenta deltagare för att stärka ditt lag, så kan den noggrant utvalda oberoende konsulten vara exakt vad du behöver. De duktiga är högkvalificerade, lätta att arbeta med, fokuserade och kommer att jobba hårt för dig, men var medvetna om att bra team sällan bildar sig naturligt utan något som håller det samman.

Vad kommer härnäst?

Förhoppningsvis har vi triggat ditt intresse att veta mer om att anlita oberoende konsulter och titta bortom de stora konsultföretagen och “Big 5”.

På Scandinavian Executive erbjuder vi direkt tillgång till erfarna expertkonsulter genom att utnyttja vårt nätverk med över 2000 begåvade individer till betydligt lägre kostnader och med högre flexibilitet för er

Klicka här för att lära dig mer om att anlita en interimskonsult och hur Scandinavian Executive kan hjälpa.

 

 

Den här artikeln publicerades ursprungligen på engelska av Julie Crawford på B2E Consulting här, och har översatts och anpassats för att passa in på Scandinavian Executives verklighet.